Галъп: Едва 1/3 от българите се чувстват щастливи

Страната е на последните места в света по щастие

31.12.2015 | 14:18 Редактор: Ива Григорова
Галъп: Едва 1/3 от българите се чувстват щастливи

Около 39% от хората в България се чувстват щастливи, 9 на сто се определят като нещастни, а 47% се поставят някъде по средата. По отношение на щастието през отминаваща година страната е на последните места в света.

Това показват данните на Световната асоциация "Галъп интернешънъл" за тази година. Изследването е част от глобалното допитване "Край на годината" и обхваща 68 държави. Най-щастливи са колумбийците, а най-нещастни - иракчаните. 

Едва 19% от анкетираните българи са заявили, че са оптимисти за развитието на страната. Само 13 на сто у нас очакват от 2016-а да бъде година на икономически подем.

Жан-Марк Леже, президент на Световната асоциация коментира, че 2015 година е била бурна за мнозина по целия свят, въпреки че светът остава до голяма степен едно щастливо място. 

Около 45% от хората по света са оптимистично настроени по отношение на икономическите перспективи за 2016-а, което е нарастване с три пункта в сравнение с миналата година. Най-отпимистично настроени са в Бангладеш, Китай, Нигерия, Фиджи и Мароко. Най-песимистични са в Италия.