Путин подписа декрета за санкциите над Турция

Зесегнати са визи, чартъри, разрешения за работа, внос

29.11.2015 | 02:38
Путин подписа декрета за санкциите над Турция

 

Руският президент Владимир Путин въведе санкциите против Турция, съобщи Ройтерс. Указът предвижда забрана на внос на определени турски стоки, ограничаване на дейността на турските компании в Русия и забрана на чартърите между двете страни.

Путин забрани още на работодателите в Русия да наемат работници-турски граждани. Ограничението влиза в сила от 1 януари 2016.

Стоките от Турция, които е забранено да се внасят в Русия ще бъдат определени от правителството. Мярката няма да засегне предмети, които физически лица носят със себе си за лично ползване.

Путин поръча на правителството да забрани чартърните полети между Турция и Русия.

От 1 януари 2016 се отменя безвизовият режим на граждани на Турция, влизащи в Русия.

Очаква се в близките дни правителството да вземе решение според указа на президента, в което да посочи конкретните икономически мерки, въведени заради сваления Су-24 над сирийската граница на 24 ноември 2015.

„Обстоятелствата са безпрецедентни. Предизвикателството към Русия е безпрецедентно. Естествено е отговорът да е такъв“, каза в интервю за Ройтерс говорителят на Путин, Дмитрий Песков.

„Изглежда пълна лудост това, което направи турският самолет. Нашите военни продължават операцията в подкрепа на офанзива на сирийската армия. И изпълняват операцията в сирийското въздушно пространство“.

В кои области ще се засегнат отношенията между двете страни?

Търговия

Турция е пети най-голям търговски партньор на Русия със стокобмен между двете страни за 2014 от 31 млрд долара. Русия внася най-вече селскостопанска от Турция – домати и цитруси. Руските компании поръчват текстил, облекло и обувки също от Турция.

Строителство

Строителните фирми в Русия използват турски работници- 23% от общия брой дадени разрешения за работа по данни на Министерството на строителството, цитирани от РБК.

Туризъм

Държавната туристическа агенция на Русия, Ростуризъм нареди на чартърните компании да спрат продажбите си в Турция. Засегнати са 8 компании: Уралските авиалинии, NordWind Airlines, Ямал, Икар, I Fly, Royal Flight, Metrojet, UTair.

Редовните полети няма да бъдат засегнати от санкциите.

Указът бе публикуван на сайта на Кремъл.

Ердоган повтори поканата си за среща в Париж

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвори поканата си към руския президент за среща в Париж, в рамките на конференцията за климата COP21, съобщи Хюриет.

„Натъжени сме от инцидента. Не искахме това да се случва, но за съжаление, така стана. Бих искал да не се повтаря“, каза Ердоган на 28 ноември в изявление по време на визитата си в Балъкесир.

„Казваме на Русия – да обсъдим въпроса и да го решим. Нека не радваме другите като нарушаваме отношенията си. Мисля, че срещата на върха на ООН по проблемите на климата в Париж би могла да е възможност да възстановим отношенията си“, каза Ердоган.

Конференцията в Париж се открива в понеделник, 30 ноември.