Първан Симеонов: Европа е заложник на ритания между САЩ и Русия

Както всички лидери в ЕС, Плевнелиев има за задача да подхранва русофобията, коментира Чавдар Найденов

29.11.2015 | 13:54 Редактор: Мариета Иванова
Първан Симеонов: Европа е заложник на ритания между САЩ и Русия

Европа е заложник на ритания между САЩ и Русия, коментира политологът Първан Симеонов. Той направи изказването в предаването Q&A с водещ Клара Маринова по повод политиката на ЕС относно водещите геополитическите събития от последните месеци.  

„Парадоксално е, че източноевропейските държави имат по-ясен план от Запада,” коментира Първанов. – „ Дори имат право да изискват и да поставят условия. Атентатът в Париж наистина ни раздели на ние и те, но подсили европейската ни идентичност”.

По думите на доц. Георги Чанков „в Брюксел са парализирани от либералната философия под формата на политическа коректност”. – „Не може да се излезе от щампата на толерантност към всичко. Брюксел няма готов сценарий за справяне с проблемите,“заяви още той.

Българската позиция

Като „доста по–балканска политика, политика на снишаване и опит „да е добре с всички” демонстрира по думите на Първан Симеонов премиерът Бойко Борисов. 

Още по темата

Експертът допълни, че подобна позиция „явно работи, защото оставаме стабилни на място, където има проблем” и обобщи „Борисовата политика е по - хитра“.

„Както всички лидери в ЕС, Плевнелиев има за задача да подхранва русофобията. Той говори, че Източна Европа е застрашена, а Западните медии го раздуват,“ коментира на свой ред политологът Чавдар Найденов.

Според доц. Чанков целта може да бъде обобщена по следния начин: „Да търсим помощ от НАТО срещу Русия. Докато НАТО е важна за САЩ, ще съществува и ще му се измислят задачи.“

Събеседниците в предаването Q&A от 28 ноември коментираха още и събитията около сваления руски самолет при нарушаване на турското въздушно пространство.

По думите на доц. Чанков случилото се е „зле пресметнат риск на Ердоган”. Той посочи още, че има поет „ангажимент в ООН за унищожаване на ИД, а сега Турция се оказва пречка пред премахването й“.

Според политолога Чавдар Найденов свалянето на руския самолет „беше личен сюрприз на Ердоган, демонстративен като плесник. По думите му случаят е разкрил „тясната връзка на Турция с терористите“.

Политологът Първан Симеонов очерта промените, които са настъпили след инцидента.  По думите му като резултат:„Русия стана по-приемлива, Саудитска Арабия и Катар станаха по–неприемливи”. Той изтъкна още, че от една страна си  задаваме въпроси кой купува петролът, продаван от терористите, а от друга не „правим нищо”.

Според него „ако се вживеем във война на цивилизациите, ще обслужим сценария на терористите“.