От Анкара предложиха президентски разговор, но Москва мълчи

Ердоган е предложил на Путин да проведат разговори на 30 ноември по време на срещата с климатичните въпроси в Париж

27.11.2015 | 09:01 Редактор: Ирина Георгиева
От Анкара предложиха президентски разговор, но Москва мълчи

Турция прави опит да стопли взаимоотношенията си с Русия. Турският президент Реджеп Ердоган е предложил на руския си колега Владимир Путин да проведат разговори на 30 ноември по време на срещата с климатичните въпроси в Париж. От Москва обаче все още не са дали официален отговор.

"Ако знаехме, че самолетът е руски може би щяхме да го предупредим по друг начин." - посочи Ердоган пред френска телевизия, цитиран от БНР.

Владимир Путин изключи възможността турските изтребители да не са разпознали руския самолет и определи думите на Ердоган като "глупости и празни приказки".

Турският президент заяви, че също би сметнал за агресивна ситуация, при която турски боен самолет наруши сирийското въздушно пространство и бъде свален от руска зенитна ракета.

Турският премиер Ахмет Давутоглу написа в авторска статия за в. Times, че Турция ще работи с Русия и своите съюзници за успокояване на напрежението след свалянето на руския самолет. Според написаното страната му възнамерява да продължи работата с Русия за ефективна борба срещу ИД.