Путин и Оланд не се разбраха по сирийския въпрос

Страните имат различни гледни точки по отношение на ролята на Асад в борбата срещу Ислямска държава

26.11.2015 | 23:24 Редактор: Мария Аладжова
Путин и Оланд не се разбраха по сирийския въпрос

Русия и Франция не постигнаха съгласие относно сирийския въпрос. На официална среща на двамата лидери в Москва френският държавен глава заяви, че мирът в региона ще бъде постигнат след падането на режима на Асад, предаде агенция „Фокус“:

„Започвайки от 2011 година, хаосът, който възникна в Сирия, доведе до огромна вълна бежанци, над 300 хиляди убити. Сега е необходимо да се намери политическо решение на тази криза. За това съществуват условия. Трябва да се създаде коалиционно правителство, независимо правителство на преходния период. Този преходен период трябва да доведе до приемането на нова конституция, до избори, в които ще участват всички политически фракции“, каза Франсоа Оланд.

Путин от своя страна заяви, че за победата над Ислямска държава е необходима сухопътна операция, която е невъзможна без съдействието на армията на Башар Асад. Той отбеляза, че сирийският лидер е съюзник на Русия в борбата срещу тероризма.

Междувременно стана ясно, че ВВС на Русия са засилили въздушните си операции в Сирия. Путин твърди, че САЩ са знаели предварително за плановете на Турция да свали руския Су-24:

„Ние предварително информирахме нашите американски партньори къде, кога и в какви ешелони ще работят нашите летци. Американската страна , оглавяваща коалицията , в която влиза и Турция, знаеше мястото и времето на пребиваване на руските самолети във въздуха. И именно в този момент ние получихме удар. Питам се, защо предавахме тази информация. Или те не контролират какво правят техните съюзници, или раздават тази информация наляво-надясно, без да разбират какви ще бъдат последствията“, обясни Путин, цитиран от агенция „Фокус“.