Турският президент Ердоган се срещна с премиера Давутоглу заради сваления руски Су-24

Руски боен кораб мина Дарданелите на път за Средиземно море

24.11.2015 | 14:20
Турският президент Ердоган се срещна с премиера Давутоглу заради сваления руски Су-24

Руски боен кораб мина Дарданелите на път за Средиземно море

Руският кораб Ямал мина пролива Дарданелите на път за Средиземно море минути след като турски F-16 свали руския изтребител Су-24 заради нарушение на въздушното пространство на Турция.

Корабът е минал проливите в 10:00 на 24 ноември, съобщава Хюриет.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с министър-председателя Ахмед Давутоглу във връзка със сваления руски самолет, съобщи Ройтерс.

Двамата пилоти са катапултирали.

Съветникът на посланика на Русия в Турция е бил поканен в турското МВнР, съобщи РИА Новости.

НАТО свика извънредно заседание в 18ч. българско време.

Руският президент Владимир Путин каза, че самолетът е бил атакуван на 1 км от границата с Турция, а е паднал на 4 км, съобщи РИА Новости.

 

Турция има ново правителство

Премиерът на Турция Ахмед Давутоглу съобщи състава на министрите в новото си правителство, член на което е и зетят на президента Реджеп Тайип Ердоган, Берат Албайрак, съобщи АФП.

Държавният глава, чиито многобройни роднини фигурират в новото правителство, връчи мандат на Ахмед Давутоглу след триумфа на неговата Партия на справедливостта и развитието на предсрочните парламентарни избори на 1 ноември 2015, пише френската агенция.

Волкан Бозкър отново е министър по европейските въпроси, след като Мевлут Чавушоглу се върна като министър на външните работи, на мястото на Феридюн Синиорглу, който заемаше поста във временното правителство.

Тургул Тюркеш, син на основателя на опозиционната Партия на националистичното движение, който участва в служебния кабинет, въпреки реакцията на своята партия и бе избран в парламента от управляващата партия на 1 ноември, запазва поста си на вицепремиер, съобщи Хюриет.

В новото правителство на Турция има две жени: министърът на семейството и социалнат аполитика Сема Разаманоглу и министърът на околната среда Фатма Гюлдемет Сари.