Зоя Димитрова: Партията на Ердоган ще загуби гласове след атентата

Турция е принудена да действа- и във вътрешен, и във външен план, коментира тя

13.10.2015 | 19:33 Редактор: Мариета Иванова
Зоя Димитрова: Партията на Ердоган ще загуби гласове след атентата

Недоволство в Турция има и очаквам отлив на гласове от Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган, коментира в предаването Денят ON AIR  с водещ Веселин Дремджиев журналистът Зоя Димитрова. Повод за думите й станаха двата взрива в Анкара от 10 октомври, довели до смъртта на над 90 души и ранили стотици други.

По думите на Димитрова водещата версия в страната е, че зад атентата стои „Ислямска държава” и допълни, че властите разполагат със списък от имена на 22 души, за които се предполага, че са от турски произход и  членове на Ислямска държава и са пристигнали в страната, за да извършат атентати.

По думите й твърденията, че зад атентата стоят ПКК, привържениците на Фетуллах Гюлен или други организации срещу управляващите не са толкова вероятни.

„Има твърдение, че е атентатът е извършен от държавата, за да спечели повече гласове (управляващата партия на изборите), което е абсолютен нонсенс”, коментира Димитрова.

По думите й Ислямска държава би могла да си постави две цели, извършвайки подобен атентат:

  • Едната е срещу кюрдите, които направиха най-успешните операции срещу ИД в Сирия чрез редиците на ПКК.
  • Другата е срещу управлението на Ердоган, който е заклеймен след включването на Турция в коалицията срещу ИД в Сирия, стана ясно от коментара на Димитрова.

„Подбран е и един много важен момент преди изборите- защото това ще изиграе много сериозна роля и едва ли ще е в полза на управляващите”, коментира още тя.

Турция е принудена да действа – и във вътрешен, и във външен план, подчерта още Димитрова.

Тя спомена и обострянето на напрежението между Русия и Турция, споменавайки  думите на президента Ердоган преди дни, че страната му може да потърси други източници на газ.

В контекста на ролята на Русия в Сирия Димитрова посочи, че превземането на Ракка ще „даде добра перспектива за развитието на събитията там”.