Съд връща стачкуващите пилоти на Lufthansa на работа

Протестът им бил незаконен

09.09.2015 | 16:23 Редактор: Мариета Иванова
Съд връща стачкуващите пилоти на Lufthansa на работа

Градският съд по трудовите спорове на Хесен постанови временно преустановяване на стачката на пилотите на най-голямата германска авиокомпания Lufthansa, предава Investor.bg. Съдът издаде съдебна забрана срещу съюза на стачкуващите пилоти Vereinigung Cockpit (VC). За засегнатите пътници обаче вероятно нещата няма да се променят бързо, защото завръщането към нормалните полетни операции вероятно ще отнеме няколко часа, предава DPA.

Съдът обяви стачката за незаконна. С това той отмени решение на друг съд по трудовите спорове от Франкфурт, който отхвърли във вторник искането на Lufthansa.

Концернът обвинява VC, че организира "мнима стачка". В действителност не ставало дума за преходните заплащания при пенсиониране за около 5 400 пилоти в групата, както твърди синдикатът, а за концепцията за свиване на разходите Wings. В конкурентната битка с редица други съперници Lufthansa възнамерява да предостави нискотарифни полети по повече дестинации. Но персоналът на Wings няма да бъде заплащан по тарифите на Lufthansa, а по по-ниски.

Авиокомпанията междувременно обяви, че възнамерява да потърси от профсъюза 60 млн. евро компенсации за понесените щети.