Джон Кери предупреждава за климатични бежанци

Конференция за климата GLACIER в Аляска

31.08.2015 | 22:26
Джон Кери предупреждава за климатични бежанци

Държавният секретар на САЩ Джон Кери направи обръщение от Анкоридж, Аляска, по време на конференцията Глобално лидерство в Арктика: сътрудничество, иновации, ангажираност и устойчивост /GLACIER/ на 31 август 2015.

Ето какво каза Кери в Аляска:

 

 

Форумът се провежда по време на американското председателство на Арктическия съвет, но не се организира от него. Конференцията не е пряко свързана с 21-а сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата /COP-21/ в края на 2015.

"Глобалната промяна в климата сега застрашава живота в този регион по начин, по който не е бил заплашват десет хиляди години. Ако глобалната общност не се обедини пред това предизвикателство, драматичните последици, които виждаме в тази част на света ще станат проблем за всяка част на света" - каза Кери.

"Ние като национални лидери ще започнем да откриваме това, което наричаме „климатични бежанци“.. Мислите си, че днес миграцията е предизвикателство за Европа? Чакайте да видите както става, когато няма храна или вода или когато един народ започне да се бие с друг заради в името на оцеляването.

Затова на тази конференция ще обсъдим всички тези въпроси и многобройните възможности възможности, които в момента са пред очите ни и които ни помагат да отговорим за това предизвикателство. Иронията е, че можем да отговорим така, че да създадем милиони работни места, да подобрим икономиката си, да подобрим здравеопазването, възможността да отговаряме на околната среда, - всички отговори в публичната политика, които търсим без дългосрочните щети и разходи, които забелязваме, когато не предприемаме тези действия", заяви държавният секретар на САЩ.

 

Вълна на солидарност с бежанците в Австрия и Германия

 

Президентът Барак Обама е първият действащ американски държавен глава, който ще види с очите си ефекта от глобалното затопляне отвъд Полярния кръг в Аляска.

 

Четете още за промените в климата и следете предаването Време за времето.