Юнкер ще предложи отпадането на украинските визи до края на 2015г.

Порошенко посочи, че няма да има Минск - 3

27.08.2015 | 16:21 Редактор: Ирина Георгиева
Юнкер ще предложи отпадането на украинските визи до края на 2015г.

Отпадане на визите на украинските граждани ще бъде предложено до края на 2015г., съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер сред срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщи БНР.

"Остава да се постигне напредък в още някои сфери като борбата с корупцията. Ако Украйна изпълни всички изисквания, поставени от Еврокомисията, тя ще даде положителна оценка. Ако е налице този напредък и за секунда не се съмнявам, че държавите-членки ще подкрепят нашето предложение за облекчаване на визовия режим." - подчерта Юнкер

Никакви маневри за отлагане няма да повлияят на Комисията за прилагането от 1 януари догодина на Зоната за свободна търговия с Украйна, допълни Юнкер. Той изрази съжаление, че Русия не спазва споразумението от Минск за спиране на огъня в Източна Украйна.

Порошенко посочи, че няма нужда от трета среща с руския президент Владимир Путин за мирни преговори:

"Няма да има Минск-3. Ние сме договорили вече всички възможни въпроси на примирието – те просто трябва да бъдат спазвани. За да отвърнем на агресора трябва да продължим натиска върху Руската федерация да изпълни задълженията си. Надяваме се ЕС да удължи списъка със санкциите срещу руски лица, включително списъка, създаден заради анексирането на Крим." - посочи Порошенко, цитирано от БНР.