Der Spiegel: Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат

Меркел планира да обяви решението си в началото на 2016г.

01.08.2015 | 12:34 Редактор: Лъчезар Вълев
Der Spiegel: Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат

Още по темата

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е взела решение да се кандидатира за четвърти мандат през 2017 година, съобщава списания Der Spiegel. Според изданието, което се позовава на свои източници, Меркел планира да обяви своето решение в началото на следващата година.

Според Der Spiegel Ангела Меркел вече е провела срещи с генералния секретар на Християндемократическият съюз Петер Таубер и управляващия директор на партията Клаус Шюлер, с които е обсъдила предстоящата кампания.

Следващите парламентарни избори в Германия са насрочени за 2017 г.

Ангела Меркел е първата жена канцлер в историята на Германия. Тя пое поста през 2005 г. и бе преизбрана четири години по-късно. Меркел е и първият представител на източна Германия начело на страната след падането на Берлинската стена и обединението. От април 2000 г. Меркел е лидер на Християндемократическия съюз. Родена в Хамбург през 1954 г., тя следва физика в университета в Лайпциг и се готви за кариера в Академията на науките в Източен Берлин. Въпреки тези планове, месец след падането на стената обаче Меркел влиза в политиката.