Третият спасителен пакет – предизвикателство пред Сириза

Ципрас е в деликатна ситуация

31.07.2015 | 15:24 Редактор: Велко Каменов
Третият спасителен пакет – предизвикателство пред Сириза

Изглежда гръцкият премиер Алексис Ципрас осъзнава, че трябва да се справи с недоволството в собствената си партия, но освен това не трябва да напуска златната среда, защото ще има нужда от гласовете на опозицията, за да гласува споразумението, което ще постигне Гърция през следващите седмици. През септември той ще има нужда от подкрепата и на други партии, за да мине споразумението в парламента.

„Гърция в момента е готова да преговаря. Ципрас изглежда успява да извади от политическата система необходимото, за да вървят преговорите. Мисля, че засега нещата ще останат тихи, макар че през септември може отново да започне да се шуми около желанието на МВФ за дългово преструктуриране. Засега обаче в заглавията на вестниците ще виждаме по-скоро икономическа информация и факти, а не политическо говорене”, коментира Лотар Ментел, главен инвестиционен директор Tatton Investment.

„Един вариант за дългови облекчения е намаляването на лихвите и увеличаването на матуритета на дълга до над 50 години. Но тогава размерът на дълга ще се запази на ниво от 320 милиарда. Другият вариант е да се разбере, че Гърция никога няма да може да върне тези пари и да бъдат отписани 100 или 150 милиарда. Мисля, че в крайна сметка неизбежно ще има отписване на гръцки дълг”, предупреди Робърт Паркър, старши съветник Credit Suisse.

„Гърция ще се опита да използва разделението в Тройката и ще изисква МВФ да участва в спасителния пакет. Такава беше позицията от началото. МВФ смята, че Гърция има нужда от дългови облекчения и около това се въртят споровете. Това е проблем за Германия, която не е съгласна с подобен подход”, заяви Жил Мое, главен икономист за Европа в BOAML.