Варуфакис готвел паралелна платежна система в Гърция

27.07.2015 | 18:40 Редактор: Лъчезар Вълев
Варуфакис готвел паралелна платежна система в Гърция

В деня, в който екипи на международните кредитори пристигнаха днес в Атина, нов скандал разтърси южната ни съседка. Аудиозаписи, публикувани от в. „Катимерини“ разкриват, че бившият финансов министър Янис Варуфакис е подготвял подробен план за въвеждането на паралелна платежна система в Гърция. Планът бил разработен по поръчение на премиера Алексис Ципрас още преди изборната победа на СИРИЗА в края на януари, и щял да се приложи в случай, че банките в страната са принудени да затворят. Варуфакис подготвял дори хакерска атака, за да приложи плана си. Атина отрече гръцкото правителство да е разработвало подобен план, а Варуфакис написа в Туитър, че е впечатлен от въображението на своите клеветници.

"Не бива на никого да разказвате за това, то е само между нас“.

С тези думи Янис Варуфакис започва описанието на план „Б“ по време на видеоконференция с инвеститори и ръководители на международни хедж-фондове, провела се на 16 юли. Координатор на събитието е Норман Ламънт, финансов министър в кабинета на бившия британски премиер Джон Мейджър.

Варуфакис бил предупреден, че конференцията се записва, но той отвърнал, че ако се наложи ще отрича всичко.

Резервният план включвал хакване на сайта на Генералния секретариат на държавните доходи, тъй като бил под контрола на Тройката международни кредитори. Целта била получаване на достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците. Така чрез тези номера гърците могат да нареждат теглене на пари през сайта, както и да плащат данъци и такси.

„Вземете първите минути след затварянето на банките. Банкоматите не работят и трябва да има система за паралелни плащания, така че икономиката да продължи да функционира, а у населението да се създаде усещането, че държавата контролира положението и има план.“

Варуфакис работил по подготвянето на плана с екип от пет души. По думите му обаче прилагането му изисквало участието на поне 1000 човека. Нещо, за което по думите му така и не получил зелена светлина от премиера Алексис Ципрас.