Йерун Диселблум: Очакваме визията на Гърция за изхода на ситуацията

Надеждността ще е основен критерий за оценка на предложенията, коментира председателят на Еврогрупата

07.07.2015 | 14:56 Редактор: Мариета Иванова
Йерун Диселблум: Очакваме визията на Гърция за изхода на ситуацията

Преди срещата на финансовите министри от еврозоната председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум коментира пред журналисти, че първо очаква да чуе  как  гръцкото правителство вижда изхода от ситуацията след референдума от 5 юли. Той подчерта, че първо ще се срещне с новия си гръцки колега- финансовият министър Евклидис Цакалотос, и ще чуе „как той вижда изхода, как можем да стигнем до споразумение“, след което „ще продължим стъпка по стъпка“.

Попитан дали има възстановяване на доверието в банковата система заради новия гръцки министър,  Диселблум коментира че позицията му не е въз основа на личности, а „на това къде ще застанем- политически, след НЕ-то на референдума“. Той посочи, че ще трябва да се започне оттам, че гърците „казаха НЕ на старите предложения“.

„Очакваме нови предложения от гръцкото правителство, да се надяваме, че ще ги представят днес. И ще видим дали те са надеждни и дали биха могли да посочат изхода,” коментира Диселблум.

Той допълни още, че през последните седмици финансовите министри от еврозоната са работили много, за да се подготвят да направят, „каквото трябва, за да засилят еврозоната“ и да я запазят единна. Диселблум направи коментара в отговор на въпрос дали по-малката волатилност на пазарите днес- 7 юли, е показателна, че вече има разбиране на стабилността на еврозоната. По думите на председателят на Еврогрупата ключовият критерии за оценка на предложенията ще е „надеждността“ . - „Трябва да има надежност, както за гърция, така и за еврозоната”, коментира той.