Шойбле иска от Гърция програма за икономии

Майкъл Нунан посочви, че въпросът за преструктурирането на дълга на Гърция винаги е бил на дневен ред

07.07.2015 | 16:21 Редактор: Мариета Иванова
Шойбле иска от Гърция програма за икономии

Допълнителна финансова помощ за Гърция е възможна само в рамките на нова програма  и след споразумение за строги икономии и реформи, заяви пред журналисти преди срещата на Еврогрупата германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

„Без програма няма никакви опции за помощ на Гърция от страна на еврозоната", коментира Шойбле, цитиран от Investor.bg. По думите му към днешна дата Гърция успешно се е борила с това да няма програма.

„Сега ние с нетърпение очакваме новите предложения на правителството в Атина“, добави финансовият министър.
Шойбле, както и латвийският вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис и словашкият финансов министър Петър Казимир са обединени в скептицизма си, че може да бъде намерено бързо решение за гръцката криза.
„Въпреки че не искам Grexit, той не може да бъде напълно изключен, ако не се възстанови доверието“, заяви Домбровскис.
Казими също подчерта скептицизма си за това, че до дни ще има договорка. Всичко това по думите му трябва да бъде решено на най-високо политическо равнище. Шойбле пък категорично изключва възможността за ново опрощаване на част от дълга. По думите му европейските правила не го позволяват.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум коментира, че основният критерий за следваща програма ще е „надеждността“, както за Гърция, така и за еврозоната.

Той подчерта, че след отрицателният вот на гърците на референдума от 5 юли, очаква да чуе предложенията на гръцкото правителство за изход от ситуацията.

Ирландският финансов министър Майкъл Нунан отбеляза, че Гърция е длъжна да тръгне по стъпките на Ирландия като преструктурира дълга си. Той допълни още, че темата за преструктурирането на дълга винаги е стояла на дневен ред, предава ТАСС.

По думите му разговорите може да се насочат към удължаване на сроковете за изплащане на кредитите, към намаляване на процентните ставки, а също и към рефинансиране на задълженията към МВФ.

 Нунан отбеляза още, че на 7 юли Гърция е трябва да направи официално запитване за нова спасителна програма.
 Прогнозите са, че южната ни съседка ще поиска двугодишна кредитна програма от Европейския стабилизационен фонд, отбелязва ТАСС.

Такова предложение отправи гръцкият премиер Алексис Ципрас преди референдума на 5 юли. Кредиторите обаче, отговориха, че ще изчакат резултатите от общественото допитване.