МВФ отказва да кредитира Атина и предлага техническа помощ

Очаква се Ципрас да поиска отрязване на дълга с до 30% на срещата на финансовите министри от еврозоната

07.07.2015 | 10:53 Редактор: Мариета Иванова
МВФ отказва да кредитира Атина и предлага техническа помощ

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард обяснила на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на телефонен разговор, че финансовата организация не може повече да кредитира Атина, съобщава ТАСС, позовавайки се на представител на Фонда.

„Лагард и Ципрас обсъдиха по телефона резултатите от референдума и последните събития в Гърция. Директорът на Фонда обяснила невъзможността да предостави кредит според правилата на организацията, но предложила на страната й да бъде оказана техническа помощ, където е необходимо на гръцките власти,“ коментира източникът.

МВФ, Стабилизационният фонд на еврозоната и Европейската централна банка вече пет години- от началото на кризата със суверенната задлъжнялост на Гърция от 2010, оказват на Атина финансова помощ чрез кредити, издадени при преференциални условия, припомня ТАСС. За това време на Гърция са били предоставени общо 240 млрд. евро.  На 30 юни Гърция за първи път просрочи плащане към МВФ в размер на 1.6 млрд. евро.

61% от гърците, включили се в референдума относно исканията на кредиторите за реформи, гласуваха с НЕ на 5 юли. След общественото допитване гръцкият финансов министър Янис Варуфакис  подаде оставка, отбелязвайки че редица представители от Еврогрупата и от кредиторите били против оставането му на масата за преговори.

За 7 юли са насрочени извънредни среща на финансовите министри от еврозоната и на ръководителите на страните то ЕС заради казуса Гърция. По време на разговорите се очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас да представи нови предложения на масата за преговори, предава BBC.

Предполага се, че в плана на Гърция е заложено орязване на дълга до 30%, след негативния вот на референдума два дни по-рано.

Атина е била призована да направи „сериозни“ предложения предвид риска от дефолт заради дълга от 323 млрд. евро, отбелязва BBC.

Медията допълва още, че гръцките банки ще останат затворени във вторник и сряда- 7 и 8 юли.

Напрежението върху гръцките банки се нажежава и от Европейската централна банка, която отказва да увеличи извънредното спасително кредитиране и препоръчва  да бъде осигурена повече сигурност на съществуващите спасителни заеми.