Могерини: Преговорите по иранската ядрена програма ще продължат още няколко дни

Това не означава, че удължаваме крайния срок, коментира дипломат номер едно на ЕС

07.07.2015 | 16:56 Редактор: Мариета Иванова
 Могерини: Преговорите по иранската ядрена програма ще продължат още няколко дни

Шесторката и Иран ще продължат преговорите за дългосрочно споразумение за иранската ядрена програма още няколко дни, съобщи дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини.

 

"Ще продължим да преговаряме следващите ден-два. Това не означава, че удължаваме крайния срок", допълни тя, цитирана от Reuters.

"Ние интерпретираме по гъвкав начин нашия краен срок, което означава, че ще използваме необходимото време, необходимите дни, за да финализираме споразумението."

Могерини добави, че преговорите са навлезли в най-сложния етап и остават няколко трудни въпроса за решаване.

Руският външен министър Сергей Лавров уточни, че остават 8, най-много 10 въпроса за "дошлифоване" на преговорите, предава БТА, позовавайки се на ТАСС и Reuters. Той също потвърди, че преговорите ще продължат и след крайния срок, който изтича днес. Лавров отбеляза също, че повечето външни министри си тръгват от Виена, но ще се върнат, когато стане необходимо. Работата ще продължи на равнище политически директори.

Според руския външен министър въпросите, свързани с военните измерения на ядрената програма на Иран, са решени и сега става дума за процедури. Той посочи като един от най-сериозните проблеми отмяната на оръжейното ембарго срещу Иран, предава AFP.

Според американската делегация преговорите ще продължат до 10 юли (петък).