Меркел предупреди, че времето на Гърция изтича

Нейра Чехич, Bloomberg Лондон

07.07.2015 | 17:20 Редактор: Мартин Илиев
Меркел предупреди, че времето на Гърция изтича

Ангела Меркел каза, че "времето изтича" за Гърция и несъмнено днешната среща /7 юли/ в Брюксел може да бъде описана като последната възможност на Алексис Ципрас да получи сделка за своята страна. Това коментира Нейра Чехич от Bloomberg Лондон специално за България Он Ер.

Финансовите министри се събраха в 1 часа следобед, подготвяйки почвата за лидерите, които ще започнат своята среща в 6 часа. 

Европейските лидери трябва да решат дали могат да преговарят с Ципрас, който прекъсна комуникацията на 26 юни, свиквайки референдум – на който пък гръцките граждани гласуваха срещу мерките на икономии.

Европейските кредитори на Гърция дадоха да се разбере, че върху нея пада тежестта да обясни как възнамерява да излезе от кризата.

Гърция се намира в икономическа безтегловност, след като в края на юни изтече спасителния й план, което пък принуди правителството й да затвори банките и да наложи капиталови контроли.

На 6 юли следобед ЕЦБ усложни положението затруднявайки достъпа на гръцките банки до спешните заеми, които ги държаха на повърхността.

Ако не намери решение на ликвидните си проблеми, гръцкия кораб се носи  към излизане от еврозоната. Без средства за заплати и суровини, правителството може в крайна сметка да бъде принудено да емитира облигации тип IOU или друго средство за размяна, което постепенно да се превърне в паралелна валута.

Чуйте Нейра Чехич от Лондон, специално за България он Ер в следващото видео: