Япония обеща 6 млрд долара за страните по поречието на Меконг

04.07.2015 | 10:46
Япония обеща 6 млрд долара за страните по поречието на Меконг

Япония заяви на 4 юли 2015, че ще удължи до около 6 млрд долара помощта си за развитието на страните по река Меконг, съобщава Ройтерс.

Камбоджа, Лаос, Мианмар /Бирма/, Тайланд и Виетнам имат силен потенциал за ръст и са обещаващи дестинации за японските износители на жп системи, енергийни съоръжения и друга инфраструктура.

Токио планира помощ от около 750 млрд йени за следващите три години след като обеща 600 млрд йени за петте страни в предишния тригодишен период. Новата помощ бе обявена в края на срещата на върха в Токио между японския премиер Шинзо Абе и лидери на страните по Меконг.

Китай, която бързо модернизира армията си, построи изкуствени острови в района на Южнокитайско море, където няколко други страни изразяват териториални претенции.

„И двете страни изразиха тревога от ситуацията в Южнокитайско море, която допълнително ще усложни и урони доверието и може да навреди на мира, сигурността и стабилността“, се казва в договора за сътрудничество Япония-Меконг, цитиран от Ройтерс.

Япония представи през май план за предоставяне на 110 млрд долара помощ за висококачествени и екологични инфраструктурни проекти в Азия.

Това е в контраст с водените от Китай инвестиции на банката за инфраструктурни проекти в Азия, AIIB, които според Вашингтон няма да успеят да опазят околната среда.