Американско посолство в Хавана след 54 години

Обръщение на американския президент Барак Обама, Вашингтон

02.07.2015 | 16:35 Редактор: Георги Стоянов
Американско посолство в Хавана след 54 години

Днес мога да обявя, че Съединените щати се съгласиха формално да възстановят дипломатическите си отношения с република Куба, като всяка от страните отвори съответно посолство.

Това е историческа стъпка напред в нашите усилия да нормализираме отношенията си с кубинското правителство и народа на Куба и да започнем една нова глава с нашите съседи.

Още по темата

Когато Съединените щати затвориха посолството си през 1961 не мисля, че някой очакваше, че ще измине повече от половин век, преди да го отворим отново.

В крайна сметка нашите две страни се намират на едва 90 мили една от друга и между нашите народи съществуват дълбоки семейни и приятелски връзки.

Имаше обаче много реални и фундаментални различия между нашите правителства и понякога позволявахме да попаднем в капана на определени политики.

За Съединените щати това означаваше да се придържаме към политика, която не работеше.

Вместо да подкрепяме демокрацията и възможностите за хората в Куба, нашите усиля спрямо Куба, въпреки добрите ни намерения, се оказа, че имат точно обратния ефект, циментирайки статуквото и изолирайки Съединените Щати от нашите съседи в тази част на света.

Прогресът, който отбелязахме днес е още една демонстрация, че не трябва да бъдем пленници на миналото. 

Когато нещо не работи, ние ще го променим. Миналият декември аз обявих, че Съединените щати и Куба са решили да предприемат стъпки за нормализиране на отношенията си.

Като част от тези усилия, президентът Раул Кастро и аз поискахме от екипите си да договорят повторното отваряне на нашите посолства.

От тогава нашият държавен департамент работи усилено с кубинските колеги, за да постигне тази цел.

И по-късно това лято държавният секретар Кери ще пътува до Хавана, формално, за да издигне с почести американския флаг над посолството ни отново.