Срокът на европрограмата за помощ за Гърция изтече, средствата вече са изгубени

МВФ потвърди, че Гърция не е платила дължимата вноска от 1,5 милиарда евро по заема към фонда

01.07.2015 | 09:09 Редактор: Ирина Георгиева
Срокът на европрограмата за помощ за Гърция изтече, средствата вече са изгубени

Срокът на действие на европейската програма за помощ за Гърция изтече в 22.00 часа по Гринуич и предвидените за Атина средства вече са изгубени, съобщи Европейският стабилизационен фонд, цитиран от БТА, позовавайки се на ТАСС.

"Програмата за финансова помощ приключи. След полунощ новите траншове ще бъдат недостъпни." - посочва се в изявлението.

В рамките на втората международна програма за помощ Гърция трябваше да получи още 7,2 млрд. евро. 

Втората програма за макрофинансова помощ за Гърция, задействана през февруари 2012 г., беше предвидена да приключи до 31 декември 2014 година. Впоследствие тя два пъти беше удължавана - до 1 април и до 30 юни 2015г.

На 30 юни вечерта МВФ потвърди, че Гърция не е платила дължимата вноска от 1,5 млрд. евро по заема към фонда. По този начин страната е станала първата развита икономика с просрочени дългове към вашингтонската институция, съобщи Reuters.

Неплатената вноска, най-голямата в историята на фонда, е еквивалента на дефолт спрямо МВФ, отбелязва Reuters.

"Отсега нататък Гърция ще може да получава заеми от фонда само след  изчистването на задълженията си." - заяви говорителят на МВФ Гари Райс.

Говорителят потвърди, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба. 

Гърция трябва да внесе тази година в касите на фонда общо 5,4 милиарда евро, от общ дълг от близо 21 милиарда евро, отбелязва агенцията. Следващата вноска от 284 млн. евро трябва да бъде направена на 1 август.

Междувременно над 30 000 души се събраха на 30 юни вечерта в центъра на Атина, въпреки проливния дъжд, в подкрепа на гласуване с "да" на референдума на 5 юли, предаде ТАСС.

"САЩ отблизо следят обстановката в Гърция и разчитат, че Атина ще продължи преговорите с международните кредитори, които ще й позволят да получи необходимата финансова подкрепа и да остане в Еврозоната." -  заяви на 30 юни вечерта министерството на финансите на САЩ.

"САЩ продължават да призовават всички заинтересувани страни да продължат преговорите, които ще позволят на Гърция да възобнови икономическия растеж в Еврозоната на основата на необходимите икономически реформи и нужното финансиране, позволяващо изпълнение на задълженията по обслужването на дълга." -  се посочва в изявлението.