Митов: Гърция не може да излезе от ЕС и еврозоната

Гръцкоято правителство трябва да си поеме отговорност, коментира още външният министър

01.07.2015 | 16:48 Редактор: Мариета Иванова
Митов: Гърция не може да излезе от ЕС и еврозоната

Гърция няма как да излезе от ЕС и Еврозоната, коментира министърът на външните работи Даниел Митов.

„Дълбоко убеден съм, че такъв сценарий е невъзможен,“коментира той, цитиран от Агенция Фокус.

Той припомни, че няма и правна процедура за излизане от ЕС, а гръцките граждани нееднозначно са изразили волята си за оставане в еврозоната и подкрепата си за Общността.

Митов смята, че трябва да е ясно по какъв път ще върви Гърция и какви реформи ще се правят и как ще се споразумее с кредиторите си.

„С референдуми дългове не се плащат. Правителството трябва да си поеме отговорността“, коментира външният министър.

Още по темата

"Както знаете ситуацията в Гърция е много динамична. Във всеки един момент се менят събитията. Следим ги, надяваме се, че ще стигнем до споразумение, което да позволи на Гърция да се справи с дълга. Гърция ни е съсед и добър приятел и ние естествено се надяваме стабилността да се запази", обясни Митов.

По думите му преговорите са продължили прекалено дълго.

"Това стана ясно, всички вече са уморени. Каквито предложения е имало, те са били отправени. В крайна сметка трябва да се вземе решение", каза още Даниел Митов.

От думите му още е станало ясно, че са взети всички мерки.

„България и българските фирми отдавна са наясно, че евентуална криза в Гърция ще доведе до това да се наложи те да преориентират износа си, или поне част от тях - и те са подготвени за това“, коментира Митов, цитиран от БТА.

По думите му стратегическите гръцки инвестиции в България вече са "с друг знак", променили са собствеността си.

По отношение на банковата ни система са взети всички необходими мерки, така че да бъде гарантирана стабилността на банките, които имат някакъв гръцки капитал, коментира още Митов. - „Банките тук работят по български правила,“ напомни Митов и добави, че те са принудени да поддържат висока степен на ликвидност и са постоянно под надзора на БНБ.