Катя Пеева: Гръцкият бизнес иска страната да остане в еврозоната

Гърците не разглеждат референдума през призмата „да или не на еврозоната или на еврото”, коментира кореспондентът в Солун

29.06.2015 | 22:35 Редактор: Мариета Иванова
Катя Пеева: Гръцкият бизнес иска страната да остане в еврозоната

Гръцкият бизнес е изпратил съобщение към премиера Алексис Ципрас с искане страната да остане в еврозоната, стана ясно от коментара на кореспондента на БНР в Солун Катя Пеева за предаването Денят On Air. Тя посочи, че на заседание на управителния съвет Бизнес камарата в страната е прието обръщението към премиера, както и че настояват за среща с него.

Пеева посочи, че след обяд на 29 юни гърците имат възможност да теглят пари от банкоматите при ограничение от 60 евро. Пенсиите обаче се изплащали в пълен размер. Тя допълни, че ограничението не важи за туристите с цел да не бъде засегнат туризмът в разгара на сезона.

От правителството уверили още, че има достатъчно гориво и няма нужда от презапасяване.

„В събота и неделя имаше опашки пред бензиностанциите, защото хората се страхуваха, че или ще скочи цената, или няма да има бензин,” коментира Пеева и допълни, че днес вече няма такъв проблем, дори се наблюдавало леко понижение на цената на  безоловния бензин.

Пеева коментира още, че ситуацията в страната се променя всеки час, като оставало усещането за несигурност какво предстои.

„Гърците са изплашени, че не знаят какво се случва, какво ще се случи утре. Програмират бъдещето си до следващия месец, докато стане ясно, че ще има пенсии и заплати. Пет месеца нищо не се прави по големия проблем с безработицата и непрекъснато се очаква някакво цунами от повишаване на данъците и на хранителните стоки. Няма хаос, но всеки изживява своята драма,” коментира Пеева.

Тя допълни, че въпросът за референдума на 5 юли е „дали гръцките граждани приемат проекта за споразумение, направен от ЕК, ЕЦБ, МВФ, на заседанието на Еврогрупата на 25 юни-последното заседание, от което Варуфакис излезе и бяха прекратени преговорите,” коментира Пеева.  

Тя допълни, че от обявяването на референдума няма проучвания за нагласите в обществото. Преди това обаче, данните от допитванията сочели, че 55% от гърците искат страната да остане в еврозона.  

„Гърците не коментират- да или не на еврозоната или на еврото. Реално в тълкуването на резултатите след това – едно не, означава не на кредиторите, което означава излизане от еврозоната”, заяви още тя и допълни, че за да има някаква стойност общественото допитване, трябва да гласуват 4 милиона гърци, при положение, че на последните избори за трите партии, които подкрепят парламента, са гласували около 3 млн. души.