В ЕС се отказали от схемата за задължително разселване на 40 хиляди имигранти

Специално отношение по проблема ще получи България, коментира председателят на ЕС

26.06.2015 | 10:01 Редактор: Мариета Иванова
В ЕС се отказали от схемата за задължително разселване на 40 хиляди имигранти

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и правителствените ръководители на ЕС са отхвърлили късно снощи идеята за схеми за задължително разселване на 40 хиляди имигранти, пристигнали в Европа. Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поясниха, че разселването ще става на доброволна основа, предава БТА.

„Има две изключения - Унгария и донякъде България, защото тези две държави са засегнати от силни мигрантски потоци и мисля, че те ще получат от нас специално отношение, когато дойде времето за разпределението на молбите за убежище“, заяви Туск.

Но всички държави в ЕС изразиха солидарност с целта за разселването. - „Обсъдихме методите и принципите, а не целта да предоставим помощ на Италия и Гърция в преразпределението на тези 40 000 души“, добави той.

Още по темата

Юнкер отбеляза, че въпросът не е дали схемата ще бъде задължителна или доброволна, а да бъде оказана подкрепа на Италия и Гърция. Преговорите в Европейския съвет продължиха почти до 4.00 часа тази сутрин българско време.

Първоначално ЕК предложи схеми за задължително разселване на 40 хиляди имигранти от Сирия и Еритрея, приети в Гърция и Италия, както и за още 20 хиляди, пристигнали в други държави по света. Великобритания, Ирландия и Дания имаха правото да не участват в схемата. Съобразно думите на Туск, Унгария и  "частично" България ще бъдат изключени от доброволната схема, чието окончателно договаряне предстои следващия месец.