МААЕ създава резерв от нискообогатен уран в Казахстан

Решението било провокирано от опасение, че и други страни след Иран и да построят съоръжения за обогатяване на уран

12.06.2015 | 09:23 Редактор: Мариета Иванова
МААЕ създава резерв от нискообогатен уран в Казахстан

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) взе решение да създаде резерв от реакторно гориво в Казахстан, който страните членки ще могат да използват, ако бъдат лишени от достъп до световния пазар на уран, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Проектът за банка от нискообогатен уран на МААЕ бе разработен на фона на опасенията, че и други страни могат да последват примера на Иран и да построят съоръжения за обогатяване на уран, който може да се използва за реакторно гориво, но и за направа на атомни бомби.

Управителният съвет на организацията одобри натрупване на резерви до 90 тона нискообогатен уран, което е достатъчно, за да се осигури енергия на голям град за три години със стандартен по размер реактор.

Резервът в казахстанския град Оскемен ще заработи до две години, посочи ръководителят на МААЕ Юкия Амано.

Проектът на стойност 150 млн. долара е частично финансиран от американския милиардер Уорън Бъфет. Той ще предостави една трета от средствата, една трета ще дойдат от САЩ, принос ще имат също така Европейският съюз, Кувейт, Обединените арабски емирства, Норвегия и Казахстан.