В Банкок се провежда среща между 17 държави, посветена на бежанците

Мианмар предупреди да не се стоварва върху нея отговорността за мигрантите

29.05.2015 | 12:04 Редактор: Ирина Георгиева
В Банкок се провежда среща между 17 държави, посветена на бежанците

Представителят на Мианмар на започналата регионална среща в Банкок по проблема с увеличаващата се вълна от морски мигранти в Югоизточна Азия възрази остро срещу обвиненията, че страната му е причина за кризата. "Соченето с пръст" няма да помогне, заяви Хтин Лин, директор в министерството на външните работи на Мианмар, предаде БТА, позовавайки се на Associated press.

Хтин Лин реагира то този начин на призивите на участници във форума той да се заеме с първопричините на проблема, имайки предвид бежанците от мюсюлманското малцинство рохингия, преследвани от властите в предимно будистката Мианма.

Някои азиатски страни изпитват трудности заради все по-големия брой отчаяни мигранти, които стигат по море до Индонезия, Малайзия и Тайланд. Само през последните няколко седмици най-малко 3000 души са достигнали до тези страни или са били спасени от рибари, а за няколко хиляди се смята, че са в открито море, изоставени от каналджиите заради предприетите в региона строги мерки.

Някои от бежанците са бангладешци, напуснали бедната си родина с надеждата да си намерят работа зад граница. Но много от тях са рохингия, бягащи от Мианмар, където са нарушавани основните им човешки права, около 100 000 от тях са държани в лагери и им се отказва гражданство. В страната има над един милион рохингия, отбелязва Associated press.

Фолкер Тюрк, заместник-върховен комисар на ООН по въпросите на бежанците заяви, че       въпросът не може да бъде решен, ако не се премахнат първопричините.

"Това изисква Мианмар да поеме отговорност за цялото си население." - посочи Тюрк.

Спешно трябва да бъдат взети мерки за издаване на документи за самоличност на рохингия и за отмяна на ограниченията върху основните им свободи, отбеляза още Тюрк.

Думата "рохингия" отсъстваше в поканата за форума, след като Мианмар заплаши да го бойкотира, и повечето от ораторите в началото на срещата избягваха да я използват.

Същевременно тайландският вицерпемиер генерал Танасак Патимапрагорн съобщи, че нови 600 души, дошли по море, се намират в обекти за временно настаняване в Тайланд, но не уточни кога са дошли и къде точно в страната са държани, предаде Reuters. По думите му в открито море има още мигранти.

Кои са рохингия?

Рохингия са отделна, мюсюлманска етническа група, която живее основно в Мианмар, известен още като Бирма;
Смята се, че са произлезли от мюсюлмански търговци, които се заселили там преди повече от 1000 години;
Също така живеят в Бангладеш, Саудитска Арабия и Пакистан;
В Мианмар, групата редовно е преследвана, подложена на принудителен труд, няма право на земя и се сблъсква с много ограничения;
В Бангладеш много от тях са отчаяно бедни, без документи или перспективи за работа;

/Снимка: Архив/