Загубите на армията в мирно време вече са държавна тайна в Русия

Ако информация за загубите бъде предадена на чужда страна, наказанието е до четири години затвор

28.05.2015 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Загубите на армията в мирно време вече са държавна тайна в Русия

Руският президент Владимир Путин подписа указ, класифициращ като държавна тайна загубите на армията в специални операции в мирно време, предаде БТА, позовавайки се на France presse. Указът е публикуван на сайта на правителството. 

Ако информация за загубите бъде предадена на чужда страна, наказанието е до 4 години затвор.

"Причината, поради която загубите не трябва да са публични, е Донбас - източният украински регион, където проруските сепаратисти се сражават от повече от година със силите на Киев." - смята военният експерт Павел Фелгенауер.

Киев и Западът обвиняват Русия, че оказва военна помощ на сепаратистите в Източна Украйна и че е изпратила редовна войска. Москва отрича категорично и признава само наличието на "доброволци".

Според Фелгенауер декретът цели да сплаши или да прати в затвора онези, които искат да разкрият информация за предполагаемите загуби на руската армия в Украйна.

"Никога не съм виждал правна дефиниция на концепцията за специална операция. Това означава, че всичко може да бъде определено като такава." - подчертава експертът.

Руски и международни медии, както и противници на Кремъл, съобщиха няколко пъти за тайни погребения на руски военни, загинали в Русия. Няколко интервюта с бивши войници и техни семейства бяха публикувани в медиите, а информация за присъствието им в Украйна беше събрана чрез социалните мрежи.