Митов: България осъзнава предизвикателствата на демографската ситуация у нас

Правителството работи по тези въпроси, коментира външният министър пред заместник-изпълнителният директор на Фонда на ООН за населението

28.05.2015 | 12:10 Редактор: Мариета Иванова
Митов: България осъзнава предизвикателствата на демографската ситуация у нас

Демографската ситуация не само в България, но и в много от развитите страни, е сложна и затова е нужен сериозен подход и специални програми за работа в сферата, коментира министърът на външните работи Даниел Митов на среща с Кейт Гилмор, заместник-изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението (УНФПА). Гилмор е на посещение у нас за участие в Регионална конференция по репродуктивно и сексуално здраве на тема „Промоция на здраве и права, намаляване на здравните неравенства. Пътят към по-добро сексуално и репродуктивно здраве в Източна Европа и Централна Азия“, посочват от пресцентъра на МВнР.

 

„България осъзнава предизвикателствата, пред които е изправена, и правителството работи по тези въпроси“, коментира министър Митов.

Първият дипломат оцени високо работата на страната ни с УНФПА досега и изрази надежда за засилване на съвместните инициативи. Министър Митов отбеляза, че България вече е поела председателството на ПСЮИЕ и би могла към набелязаните приоритети да добави теми, свързани с демографските проблеми и здравеопазването.

От своя страна, Кейт Гилмор отбеляза, че инициативите на Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването са  пример за отлични практики, които могат да бъдат използвани на глобално ниво.
Двамата с министър Митов се обединиха около мнението, че съвместната работа на Центъра с Y-PEER (Youth Peer Education Network), както и реализацията на инициативата Y-PEER PETRI-Sofia са символи на добрата връзка между България и УНФПА.

Кейт Гилмор заяви още, че страната ни е пример и за активно включване на младите в обществения живот, като коментира, че в тази сфера България е първенец за региона.

С министър Митов споделиха и мнението, че именно включването на младите в активната политика и засилването на диалога между поколенията са фактори, които биха могли да се използват в борбата със заплахата от радикализация сред подрастващите.

„Екстремизмът се адаптира твърде бързо към съвременните тенденции и за да запази сигурността си, останалата част от света трябва да направи същото. Опитът на България може да бъде много полезен за региона“, отбеляза Кейт Гилмор.