Финландският парламент избра Юха Сипиле за премиер

Кандидатурата на Сипиле беше подкрепена от 128 депутати, при 62-ма против

28.05.2015 | 17:59 Редактор: Ирина Георгиева
Финландският парламент избра Юха Сипиле за премиер

Финландският Едускунт - парламент - избра председателя на спечелилата изборите през април партия "Финландски център" Юха Сипиле за министър-председател на страната, съобщи БТА, позовавайки се на ТАСС. 

Кандидатурата на Сипиле беше подкрепена от 128 депутати, при 62-ма против.

Утре премиерът и съставът на новото правителство ще бъдат утвърдени от президента Саули Ниинистьо.

В трипартийния нов кабинет ще има 14 министри. Министър на външните работи ще бъде лидерът на партия "Финландците" Тимо Сойни, известен с критичното си отношение към ЕС. Водачът на десноцентристката Национална коалиционна партия (НКП) Александер Стуб ще поеме министерството на финансите. Той ще има тежката задача да извърши съкращенията, необходими за оздравяване на преживяващата криза икономика.

"Финландски център" ще има шестима министри в правителството, а "Финландците" и НКП ще бъдат представени от по  четирима.

Юха Сипиле е роден на 25 април 1961 г. във Ветели. От 1980 до 1986 г. той следва в университета Оулу, където се дипломира като инженер. През 1998 г. започва собствен бизнес, но по-късно го продава. През 2011 г. е избран за депутат от провинция Оулу, а от юни 2012 г. оглавява партия "Финландски център".

/Снимка: Facebook; Juha Sipilä/