Бан Ки-мун: ЕС трябва да направи повече в помощ на мигрантите в Средиземно море

Приканвам европейските лидери да решат този проблем по-пълно и колективно, допълни генералният секретар на ООН

26.05.2015 | 17:58 Редактор: Ирина Георгиева
Бан Ки-мун: ЕС трябва да направи повече в помощ на мигрантите в Средиземно море

ЕС трябва да положи повече усилия да помогне на мигрантите, които прекосяват Средиземно море, заяви в Дъблин генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде БТА, позовавайки се на France presse.

ЕС "може да окаже повече помощ", каза Бан и призова за засилване на спасителните операции в Средиземно море.

"Приканвам европейските лидери да решат този проблем по-пълно и колективно." - добави той и уточни, че всеки подход ще трябва  да се захване и с корените на проблема в страните на произход.

"Трябва да положим всички усилия да спасим животи." - подчерта Бан.

Миналата седмица ЕС прие създаването на военноморска операция за борба с трафикантите, които прекарват мигрантите от единия бряг на Средиземно море до другия.

Мисията, която включва разполагане на бойни кораби и самолети за наблюдение на европейски въоръжени сили край бреговете на Либия, изисква съгласие от ООН.

ЕК освен това разкри свой план за имиграцията, в който се предвиждат задължителни квоти за гарантиране на справедливо разпределение на бежанците, а в случай на криза и прехвърляне на кандидати за убежище между различни страни от ЕС. някои страни членки, след които Великобритания и Франция обаче са против.

Според Международната организация по миграция над 34 500 мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината, а около 1770 са загинали или изчезнали в открито море, което е над половината от близо 3300-те жертви през цялата 2014 година.