Започна среща на върха на Съвета за сътрудничество в арабските страни от Залива

Срещата се провежда на фона на тежки кризи в региона

05.05.2015 | 16:59 Редактор: Ирина Георгиева
Започна среща на върха на Съвета за сътрудничество в арабските страни от Залива

Съветът за сътрудничество на арабските страни от Залива се събра на среща на върха в Рияд, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес. Тя се провежда на фона на тежки кризи в региона, включително в Йемен. За първи път на такава среща присъства западен лидер - френският президент Франсоа Оланд, който е почетен гост на форума.

Домакинът на срещата, новият саудитски крал Салман, я откри с явен намек за Иран, смятан за основен съперник на страната му в региона. Той осъди външната заплаха, която "цели да разшири своя контрол и да наложи хегемонията си" в региона "чрез религиозни размирици".

Крал Салман обяви създаването на център за координиране на регионалната помощ за Йемен. Той покани ООН да се включат в хуманитарните усилия, предаде Reuters.

Пет от шестте страни - членки на съвета, начело със Саудитска Арабия създадоха коалиция, която започна в края на март с въздушна кампания срещу настъпващите в Йемен шиитски бунтовници хуси, подпомагани според тях от Иран, отбелязва Франс прес.

Оланд изрази безпокойство от дестабилизацията на Йемен и потвърди ангажимента на Франция в подкрепа на сунитските монархии от района на Персийския залив. 

Държавите от съвета поздравиха френския президент за твърдостта, проявена от страната му в преговорите за иранската ядрена програма. Те освен това се тревожат от евентуално сближаване между Иран и САЩ.

Съветът, създаден през 1981 г., обединява Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар.