Електроцентрала в Индонезия поставя местните фермери пред труден избор

Bloomberg с репортаж за проект за електроцентрала в плодородния регион Батанг, Индонезия

05.05.2015 | 12:32 Редактор: Виктория Крумова
Електроцентрала в Индонезия поставя местните фермери пред труден избор

Розалинд Чин, Bloomberg: Това е краят на събирането на оризовата реколта в Батанг – особено плодороден регион на Индонезия. Но много собственици на земя продават, за да направят място за топлоелектрическа централа на правителството на стойност 4 милиарда долара, но планът предизвика голямо разделение. Собствениците на земя, които се съпротивляват, и фермери като Рохани се притесняват, че може и да нямат препитание още дълго време.

Рохани, фермер: Нямам образование, нямам средства. Единственото, което знам, е да работя тук. Ако продадат земята, къде ще отида, какво ще ям?

Уори, собственик на земя: Земята тук е много плодородна, заради напояването. Не искам да я продавам. Ако умра, ще отиде при децата ми.

Розалинд Чин, Bloomberg: Уори е един от 74 земевладелци в областта, които отказват да продават. Те са предизвикателство за правителството на Джоко Уидодо, което обеща да повиши брутния вътрешен продукт със 7% до 2017г. За да стане това, той трябва да се справи със задаващата се криза с електричеството.

Президентът на Индонезия иска да добави 42 000 мегавата електричество към захранването на страната до 2019г. Според него електроенергията е най-големият проблем, който трябва да се реши, за да се стимулират инвестиции и растеж.

Още по темата

В страна, където ежедневно спира токът, надеждното електрозахранване е от изключителна важност за плановете на президента да промени икономиката от зависеща от суровини в производствена. Електроцентралата в Батанг би могла да прибави 2000 мегавата към мрежата.

Природозащитни групи искат допълнителната енергия да дойде от възобновяеми източници. Според икономисти това е възможно, но не и в момента.

Раджиф Бисуаф, главен икономист: Въглищата са много евтини и тъй като Индонезия има обилни залежи на въглища, както и газ, е важно от гледна точка на ефикасността и за да се поддържат ниски цените на електричеството, в следващите пет години да се фокусират върху въглища и газ. Стратегически, в дългосрочен план Индонезия може да развие стратегия за възобновяеми източници, които също ще играят важна роля, ако погледнем 10 или 15 години напред в бъдещето.

Розалинд Чин, Bloomberg: За момента централата в Батанг се наблюдава отблизо. Би могла да донесе голяма промяна, но трябва да се направят и други, ако Джокови осъществи целите си за Индонезия.