Джон Кери неочаквано пристигна на посещение в Сомалия

Очаква се Кери да прекара няколко часа на летището в столицата Могадишу

05.05.2015 | 14:07 Редактор: Ирина Георгиева
Джон Кери неочаквано пристигна на посещение в Сомалия

Джон Кери пристигна на необявена предварително визита в Сомалия, съобщи БТА. По този начин Кери стана първият американски държавен секретар, посетил страната, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Франс прес.

Очаква се Кери да прекара няколко часа на летището в столицата Могадишу.

Той ще се срещне със сомалийския президент Хасан Шейх Мохамуд, с премиера Омар Абдирашид Али Шармарке, с ръководители на областните власти и организации на гражданското общество. От съображения за сигурност обаче точното място на срещите не се съобщава, посочва Reuters.

Пребиваването на Кери в Сомалия ще премине при строги мерки за сигурност. Сомалийските власти са били уведомени едва на 4 май, че заедно с помощник-държавния секретар на САЩ по африканските въпроси Линда Томас-Грийнфилд ще пристигне и Джон Кери, Associated press.

Още по темата

Сред основните теми в разговорите ще е борбата с ислямистите от групировката Ал-Шабаб. Африканските сили и въздушните удари, нанасяни от американски безпилотни самолети, в последните години отслабиха ръководството на организацията и ограничиха значително територията на действие на екстремистите, както и финансирането, което им е нужно, за да компенсират загубите си, припомня AP.

Присъствието на Кери в Сомалия "ще е мощен сигнал към Ал-Шабаб, че ние не обръщаме гръб на сомалийския народ." - заяви висш представител на Държавния департамент, обяснявайки целта на посещението.

Ще продължим да помагаме на Сомалия, докато не сложим край на терора на Ал-Шабаб, допълни дипломатът, пожелал анонимност.

/Снимка: Twitter; Yusuf Garaad, BBC/