Навършват се 29 години от трагедията в Чернобил

Според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 година

26.04.2015 | 10:44 Редактор: Георги Стоянов
Навършват се 29 години от трагедията в Чернобил

След аварията, близкият град Припят се превърна в едно от най-призрачните места в света

На днешния ден се навършват 29 години от трагедията в Чернобилската АЕЦ. На 26 април 1986 г. в 1:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Светът стана свидетел на най-тежката ядрена катастрофа в историята. Взривът предизвика пожар, който горя в продължение на 10 дни.

Още по темата

Близо 300 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си. При експлозията загинаха двама души, но инцидентът нанесе тежки увреждания на децата, които се родиха дни, месеци и дори няколко години по-късно, пише БНР.

Според доклад на Geenpeace от 2006 година, Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. Според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 година.

В България аварията в Чернобил остана скрита за няколко дни. До третия ден в страната ни нямаше никакви официални съобщения, а хората бяха призовавани да се хранят със зеленчуци. Когато най-после властта съобщи за аварията, тя беше представена като нещо ограничено.

Украйна още не е преодоляла трагедията в Чернобил и последиците от катастрофата ще се усещат още дълго, каза посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи.

Украйна обаче, не се отказва от ядрената енергетика. В страната има 15 работещи реактора, които осигуряват 51% от тока в страната, каза още посланик Балтажи.

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че развитието на страната е неразривно свързано с борбата с последиците от катастрофата на АЕЦ Чернобил преди 29ч.

Той посети мястото на аварията.

„Възстановяването и развитието на независима Украйна е неразривно свързана с историята на борбата и възстановяването на последиците от Чернобилската катастрофа. Нека днешният ден обедини всички украинци в общата ни памет и стремеж към по-добър живот в семейството на европейските народи“, каза Порошенко.