Стотици хиляди австралийци и новозеландци си спомнят за жертвите от Галиполи

Сраженията в Галиполи отнеха общо живота на 130 000 души

25.04.2015 | 10:18 Редактор: Георги Стоянов
Стотици хиляди австралийци и новозеландци си спомнят за жертвите от Галиполи

Стотици хиляди австралийци и новозеландци участваха във възпоменателните чествания в Австралия  и Нова Зеландия по повод 100-годишнината от десанта на турския полуостров Галиполи по време на Първата световна война, съобщава Ройтерс.

Преди сто години хиляди военни от австралийския и новозеландския армейски корпус (АЗНАК от английското съкращение на името на корпуса) извършиха десант в Галиполи, което отбеляза
влизането на Австралия в Първата световна война. В тази война само австралийците дадоха 60 хиляди жертви.

Сраженията в Галиполи отнеха общо живота на 130 000 души, от които 87 000 от османска страна, преди турците да успеят да отблъснат зле планираната съюзническа кампания, отбелязва Ройтерс.

Възпоменателни церемонии имаше в Канбера, Пърт, Мелбърн, Сидни, Уелингтън, Окланд и др. В Пърт, Мелбърн и Сидни присъстваха съответно 40 000, 100 000 и 70 000 души.

За пръв път денят в памет на австралийските и новозеландските жертви от полуостров Галиполи се отбелязва в Австралия през 1916 г. После стана ден в памет на ветераните на
Първата световна война. Впоследствие стана и ден на всички ветерани, загинали в различни конфликти. 

Тази година 10 000 австралийци и новозеландци, начело с премиерите Тони Абът и Джон Ки отбелязват годишнината на самия Галиполи.

В групата, която отиде на турския полуостров, има и десет вдовици на австралийски военни, сражавали се в боевете през Първата световна война. Последният участник в тези сражения Джак Рос почина през 2009 г. на 110 години.