Китай публикува архив със снимки на 100 души, заподозрени в корупция и напуснали страната

Интерпол издаде заповеди за арестуването им.

24.04.2015 | 14:47 Редактор: Велко Каменов
Китай публикува архив със снимки на 100 души, заподозрени в корупция и напуснали страната

Китай публикува „списък на срама”, в който фигурират снимките и имената на 100 официални лица, които са заемали важни държавни постове в миналото, но в момента се укриват извън Китай, съобщава Bloomberg. Новината е важна, защото показва, че антикорупционната кампания, подета от президента Си Дзинпин, излиза извън границите на Китай.

Още по темата

Китай иска да окаже натиск върху правителствата на други държави като САЩ, Канада и Нова Зеландия, за да им помогнат да намерят тези лица и да ги репатрират. Кампанията е наречена Sky Net (Небесна мрежа).

Хората в публикувания снимков архив са работили в много различни индустрии, като банкиране, телекомуникации, недвижимо имущество, петрол, автомобилостроене и много други. За 40 от заподозрените бегълци  се смята, че са в САЩ, а освен там най-много бегълци от Китай, извършили финансови измами, има в Канада и Нова Зеландия. За 25 от бегълците се смята, че имат по няколко самоличности, а двама от тях дори притежават по 5 паспорта.

На първо място в списъка е Ли Сяндун, който е обвинен във вземането на подкупи докато е бил начело на бизнеса на China Mobile в сферата на дигиталната музика в провинцията Съчуан преди, според китайските власти, да замине за Канада с много пари. Друго име от списъка е на Лиу Чанмин, който е бивш гуверньор на клона на Китайската банка за комуникации в Гуаджоу. Той е обвинен в одобряването на незаконни заеми на стойност 1,6 милиарда долара преди да изчезне през 2008 г. Смята се, че първо е отишъл в Сингапур, а след това в САЩ. В един от по-известните случаи е замесена жена. Ян Сиуджу е бивше длъжностно лице, отговарящо за недвижимата собственост в провинцията Джъдзян. През 2003 г. тя е отишла в САЩ, като тогава активите,които притежава, са били оценени на 253 милиона юана. Китайската национална медия Синхуа я даде за лош пример, твърдейки, че семейството ѝ е купило 5-етажна сграда в Манхатън.

Пълният списък от 100 души можете да видите тук.