Медведев: Русия е изправена пред безпрецедентни предизвикателства

Според министър-председателят за страната започва "нова епоха"

21.04.2015 | 13:43 Редактор: Ирина Георгиева
Медведев: Русия е изправена пред безпрецедентни предизвикателства

Русия никога не се е сблъсквала с такива предизвикателства като днешните. Това заяви министър-председателят Дмитрий Медведев, който представи в Държавната дума годишния отчет за дейността на кабинета, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

"За пръв път през цялата история на Русия след разпадането на СССР, а донейде дори и в цялата история на Русия през XX век, през съветския и постсъветския период, страната ни бе подложена на два външни шока наведнъж - резкия спад в цените на петрола и безпрецедентно твърдия санкционен натиск." -  каза премиерът на федерацията.

В историята на Съветския съюз и на Русия е имало и "близо 10 санкционни вълни", и периоди с много ниска цена на петрола - през 1998 г. например цената бе 9 долара за барел, напомни Медведев, цитиран от РИА Новости. По думите му този спад е напълно сравним с днешния, като се вземат предвид промяната в покупателната способност на долара и рублата към днешна дата, средната заплата в Русия и други фактори. Според премиера обаче в съветската и руската история още не се е случвало, както сега,негативните "фактори да действат едновременно, засилвайки взаимно своето влияние".

През първото тримесечие БВП на Русия, обхваната от икономическа криза поради санкциите на Запада, се е свил с около 2%, заяви Медведев, цитиран от France Presse.

Министър-председателят "нарече новото обединяване на Крим с Русия начало на нова епоха", изтъква ТАСС.

"В историята на всяка държава има моменти, от които започва летоброенето на една друга епоха; точно такава стана 2014 г. за днешна Русия."- заяви Медведев. 

Премиерът сравни по значение това събитие с падането на Берлинската стена и обединяването на Германия, добавя руската агенция.