Борис Петров: Опциите пред правителството и кредиторите на Гърция бързо се изчерпват

Причината е в ликвидната криза в страната, коментира финансистът

16.04.2015 | 21:22 Редактор: Мариета Иванова
Борис Петров: Опциите пред правителството и кредиторите на Гърция бързо се изчерпват

Гърция е в ликвидна криза и опциите за правителството и кредиторите много бързо се изчерпват, коментира в предаването Денят On Air финансистът Борис Петров.  В разговора с водещия Веселин Дремджиев експертът очерта два възможни сценария пред Гърция.

Първият  е Гърция да сключи споразумение с кредиторите до 24 – 29 април, което да получи и парламентарна подкрепа в страната. Той поясни, че този сценарий минава през конкретна програма и вероятно отказ от „някои от обещанията, свързани с минималната пенсия, връщането на колективните договаряния и други”.

Изразеният оптимизъм на гръцкия премиер Ципрас пред Reuters, че неговото правителство ще постигне споразумение с международните кредитори до края на април, по думите на финансиста е „политическо обвързване на ситуацията, че има воля  страната да поеме определени ангажименти”. И докато преди изказването на Ципрас вероятността за изпълнение на първия  сценарий е била 40%, след думите му- достига 60%, според прогнозите на Петров.

Другият сценарий пред Гърция е „продължаване на конфронтация с кредиторите и евентуално просрочване на плащания с МВФ”,  коментира Петров.  Той посочи, че ако бъде изпълнен този сценарий и продължи конфронтацията  и „нерешителността на Ципрас, отиваме към референдум дали страната да остане в еврозоната”. Проучвания обаче сочат, че около 80% от населението в Гърция подкрепя идеята страната да остане в еврозоната. За напускане на еврозоната са около 15% от гърците, стана още ясно от думите на Петров.

Експертът коментира и програмата по количествено улеснение на Европейската централна банка като посочи, тя действа като защитна стена при фалит на Гърция. Той поясни, че за разлика от времето на финансовата криза и обезценяването на ценните книжа на държави от периферията, последвано от увеличаване на доходността по тях и затрудняване на банките, сега ЕЦБ гарантира, че това няма да се случи.