Катя Пеева: Гърция се подготвя за отпадане на част от руското ембарго

Бизнесът определи като „наказателен” данъка от 26% върху всички транзакции от България към южната ни съседка

30.03.2015 | 21:21 Редактор: Мариета Иванова
Катя Пеева: Гърция се подготвя за отпадане на част от руското ембарго

Гърция се подготвя за отпадане на част от руското ембарго. Това стана ясно от думите на кореспондента в Солун Катя Пеева.  В предаването Денят On Air тя посочи, че въпросът е сред темите, които ще бъдат обсъдени по време на визитата на гръцкия енергиен министър в Русия. Основната цел на посещението му е искане на намаляване на цената на газа. Друга ключова тема е  бъдещият проект   „Турски поток”, към който Гърция да прецени дали има интерес да се включи, стана ясно от думите на Пеева.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев каква е цената, която ще плати Гърция при евентуално отпадане на ембаргото върху определени стоки, тя посочи, че Русия има интерес към пристанища в  Солун, Кавала, Александруполис. Интересът е  и около местата, през които ще мине Трансадреатическия поток, коментира още Пеева.

Тя посочи, че преговорите между Гърция и кредиторите са в задънена улица. В тази връзка премиерът Ципрас е свикал извънредно заседание, дебатите, по което се очаква да продължат цялата нощ. До две седмици Гърция следва да плати 450 млн. евро на МВФ и още 200  млн. лихви, посочи Пеева. Към тях още 1.5 млрд. са само разходите за пенсии и заплати, посочи още Пеева. Тя подчерта, че в Брюксел се чува, че Гърция ще получи транш от 1 млрд. евро и след края на преговорите останалите средства, които са й необходими, за да не фалира.

Пеева коментира и данъкът от 26%  върху всички транзакции от България към Гърция. Тя подчерта, че бизнесът в южната ни съседка определя налога като „наказателен” и таи надежда с приемането на подзаконовата рамка някои текстове от него да отпаднат.