В Нигерия се провеждат ключови президентски избори

Основните кандидати за поста са Гудлък Джонатан и Мухамаду Бухари

28.03.2015 | 09:56 Редактор: Ирина Георгиева
В Нигерия се провеждат ключови президентски избори

В Нигерия се провеждат ключови президентски избори, пише BBC. Действащият в момента президент Гудлък Джонатан ще се изправи срещу силния конкурент генерал Мухамаду Бухари

Очаква се това да бъде най-близката изборна битка след обявяването на Независимостта, на фона на насилието и продължаващите сражения между обединените армии на няколко африкански държави и бойци на групировката Боко Харам, дала клетва за вярност на ИД.

Народната демократична партия доминира в нигерийската политика от 1999г. насам, но опозиционните партии Конгрес на всички прогресивни се разглеждат като сериозно предизвикателство.

Изборните секции отвориха в 7:00. Основните кандидати за президент са подписали споразумение за предотвратяването на насилието по време на изборите и след тях.

Поне 800 души са били убити след края на изборите през 2011г. 

Очакваше се тези избори избори, които се провеждат в момента да бъдат през февруари 2014г. , но бяха отложени, за да се даде повече време на избирателната комисия да подготви.

Двамата основни кандидати за президент:

  • Мухамаду Бухари, "Конгрес на всички прогресивни", мюсюлмански северняк, бивш военен вожд, четвърта президентска кампания; 
  • Гудлък Джонатан, "Народна демократична партия", християнски южняк, настоящ шрезидент, втори път участие в президентските избори;

Години на военно управление приключи през 1999г. Оттогава Народната демократична партия е на власт и Нигерия се превърна в най-голямата африканска икономика и водещ производител на нефт. С население от над 173,6 милиона души, Нигерия е най-голямата нация в Африка.