Авиокомпании въвеждат нови правила за сигурността на полета

Коментар на Андреа Ротмън за телевизия Bloomberg от Париж

27.03.2015 | 15:15 Редактор: Георги Стоянов
Авиокомпании въвеждат нови правила за сигурността на полета

Кажи ни повече за това правило за най-малко двама души в пилотската кабина, което в момента е в сила в Съединените щати.

Андреа Ротмън: След 11 септември имаше толкова много страхове за това, какво може да се обърка в пилотската кабина, ако терористи проникнат на самолета, че те приеха едно много твърдо правило, винаги, когато един от пилотите излезе от кабината, стюардеса или стюард да влезе в нея, така че в кабината винаги да има двама души.

Още по темата

Една от причините за това е, че ако на първия пилот му прилошее или нещо се обърка, стюардесата или човекът, който е до него, може да предупреди останалите.

Тук не става въпрос само за тероризъм. В Европа правилата са различни. Европейските регулатори са делегирали отговорността за приемането на правилата по време на полет на отделните страни и авиокомпании.

На този етап няколко авиокомпании казват, ние ще въведем правилото за двама души в пилотската кабина.

Не съм сигурна обаче, че дългосрочното решение е просто да кажем, че ще имаме двама души в пилотската кабина.

Тук имам много други фактори и не мисля, че ситуацията е по-малко сигурна при авиокомпаниите, които не са променили политиката си непосредствено.

Подобна светкавична промяна на правилата имаме от страна на компании като Easy Jet. Други компании все още предстои да видим, какво ще предприемат. Кажи ни обаче какво се случва на мястото на катастрофата сега. Разследването продължава. Виждаме, как хора ровят из останките. Теренът обаче е много труден.

Андреа Ротмън: Един от проблемите е, че сблъсъкът е бил толкова мощен, че всичко се е разпаднало на парчета, включително за съжаление и жертвите.

Така че ще е много трудно те да бъдат идентифицирани. Сега екипите се опитват да съберат частите от телата.

Това те започнаха да правят още вчера. Ще трябва да им направят ДНК анализ, за да разберат, на кого принадлежат тези телесни части.

След което това, което е останало от телата ще бъде върнато на семействата.  Това е много дълъг и труден процес.

Може да видите на екрана, как екипите се опитват да събират наистина малки парчета.

Ще отнеме седмици или месеци, за да приключи идентифицирането на всички тела. Вероятно те няма да успеят да намерят всичко.