Йемен получава подкрепа и от Великобритания, Франция и Мароко

Страните застават зад военната намеса на Саудитска Арабия в Йемен

26.03.2015 | 14:51 Редактор: Мариета Иванова
Йемен получава подкрепа и от Великобритания, Франция и Мароко

Великобритания, Франция и Мароко заявиха подкрепа за военната намеса на Саудитска Арабия в Йемен, предава БТА.

На 24 март президентът на Йемен Хади официално уведоми Съвета за безопасност на ООН във вторник за отправено искане в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив и арабските страни „за предоставяне на необходимата помощ, в това число и осъществяване на военна интервенция за защита на Йемен и народа на страната от продължаващата агресия от страна на бунтовниците хуси (шиитските метежници)“.

В апела си президентът отбелязва, че след като превзеха столицата Сана, силите на хусите са вече пред южния пристанищен град Аден и могат да го щурмуват всеки момент.

Великобритания, Франция и Мароко подчертаха, че  приемат агресията на хусите като знак за незачитане на политическия процес в Йемен.

Париж изрази подкрепата си за президента Абд Рабо Мансур Хади и заклейми офанзивата на шиитските бунтовници и "онези, които ги подкрепят", предаде Франс прес. Говорител на френското външно министерство заяви, че Франция осъжда остро действията за дестабилизиране на страната от страна на хусите и призовава онези, които ги подкрепят, да се разграничат незабавно, за да стане възможно връщането към политическия процес.

Шиитските милиции, които заплашват да завземат Аден, най-големия град на юг и крепост на международно признатия президент Хади, са подкрепяни от Иран, припомня АФП.

Египетски военен източник съобщи, че Кайро участва в започналата днес военна кампания начело със Саудитска Арабия срещу хусите с военновъздушни и военноморски сили, предаде Reuters. Четири египетски бойни кораба вече са преминали през Суецкия канал на път към Аденския залив. Очаква се те да достигнат Червено море тази вечер, е казал източникът.

Самолети на Саудитска Арабия и съюзниците й от Персийския залив участват в започналата днес интервенция. САЩ, които подкрепят президента Хади, обещаха логистична и разузнавателна подкрепа.

Мароко заяви, че е на страната на Саудитска Арабия и коалицията, която тя оглавява, и се обяви за възстановяване на законността в Йемен в декларация на външното министерство, в която обаче не се споменава за военно участие, посочва АФП.

Преди това Саудитска Арабия спомена и Мароко като участник във военната операция наред с Египет, Йордания, Судан и Пакистан.