Африка е приоритет на ЕС, призна комисар Мимица

Невен Мимица, комисар по международното сътрудничество в ЕК

26.03.2015 | 20:20
Африка е приоритет на ЕС, призна комисар Мимица

Невен Мимица – еврокомисар по международното сътрудничество и развитието даде ексклузивно интервю за Кремена Кръстева от Bulgaria On Air TV.

Африка е във фокуса на вниманието на ЕС. Комисар Мимица говори здравеопазването, образованието, селското стопанство и енергетиката като приоритети в програмите на ЕС за борба с бедността.

 

Почти пет месеца след като зае поста на комисар по международното сътрудничество и развитието Невен Мимица говори пред Bulgaria On Air ТВ.

Невен Мимица поема ресора Международно сътрудничество и развитие от Андрис Пиелбагс малко преди обявяването на Европейската година на развитието / EYD 2015 /.

Трите приоритета на комисар Невен Мимица са:

  • Борба с бедността в света
  • Бъдещето на отношенията с арабските, карибските и тихоокеанските страни, получаващи помощи
  • Търсене на "промяна на парадигмата" за европейската политика по развитие.

 

Африка е във фокуса на вниманието на ЕС в началото на 2015

Борбата с ебола в Западна Африка зае основната част от усилията в началото на мандата на новата ЕК на Юнкер, пише изданието Devex от Брюксел.

Европейският комисар по развитието приветства връщането на Гвинея Бисау на международната  сцена след преврата през 2010 и обеща до 11 месеца да бъде финализирана програмата за финансова помощ от ЕС - в интервю за Гардиън от 25 март 2015.

Преди това Невен Мимица обеща в Адис Абеба пред Ройтерс ЕС да се опита да обърне внимание на социалното и икономически изключване в страните на произход на мигрантите в Еритрея.

ЕС се надява помощта за развитие на Еритрея да намали нарастващия поток емигранти, опитващи се да стигнат до Европа и да потърсят убежище там.

Еритрея е вторият най-голям източник на мигранти, които пристигат с лодки в Италия, след Сирия.

Агенцията за бежанците на ООН /UNHCR/ съобщава, че броят на търсещите убежище от Еритрея в Европа се е утроил до близо 37 000 в първите 10 месеца на 2014 и от тях 34000 са дошли по море.

ЕС одобри 6-годишен пакет помощ за Еритрея през 2007 за общо 122 млн евро.


Още по темата

Каква е вашата стратегия за преодоляване и ограничаване на бедността?

Невен Мимица: "Европейският съюз е много ангажиран за постигане на целите на инициативата хилядолетието на развитието от времето. Да припомня, че ООН прие Декларацията на хилядолетието, която се обявава за мерки за ограничаване на бедността, на вече крайната бедност.

Ние, в лицето на Европейския съюз допринесохме за постигане на тези цели чрез нашата подкрепа, чрез различни програми, чрез големите донори в света - как да се ограничи бедността по света.

Но сме изправени пред предизвикателството пред нова структура, нова схема на дневния ред на развитие, от една страна как да ликвидираме бедността, като в същото време запазим устойчивото развитие като наш приоритет.

Когато говорим за целите на устойчивото развитие, търсим възможности как да приложим всички средства , не само по програмите, по които е осигурено финансирана за преодоляване на бедността, но да използваме и други финансови и нефинансови средства за да решим този проблем.

Това означава да синхронизираме усилията със страните партньори по този въпрос , за да премахнем бедността. Тези цели бяха поставени по време на съвещание в Ню Йорк по време на заседание през септември 2015".

 

Бихте ли отдали предимство на определени програми свързани с образованието или здравеопазването?

Невен Мимица: "Ние работим много тясно с нашите  партньори в развиващия се свят.

За нас е важно държавите, на които помагаме, те самите да ни кажат в кои сектори искат да им помогнем, да получат европейска подкрепа, европейски проекти.

Ние залагаме на съвместното партньорство в тази насока. Това бих нарекъл упражнение по развитие.

Много от нашите партньори, на които Европейският съюз оказва подкрепа, залагат на здравеопазването, образованието, селското стопанство и енергетиката като приоритет.

Именно в тези сектори ние разработваме определени проекти.

Ние имаме съвместни програми със страните членки, в които Европейският съюз иска да синхронизира усилията на всички в тази насока, а не да разпръсква общия икономически потенциал, нашите усилия в различни сектори.

Ние се концентрираме върху страните, в които дефицитът е най-голям, в секторите, за които те самите са изявили желание да им помогнем".

 

Склонен ли сте да отдадете приоритет на определени страни? В Африка може би?

Невен Мимица: "Да, ние имаме специално партньорство в Африка, страните от Карибите и Тихия океан.

Много от програмите ни са насочени към тези страни. но не защото искаме да дадем приоритет на една страна за сметка на друга, а защото с оглед на този глобален подход.

Ние концентрираме усилията си към със страни, които по слабо се развиват и тези, които наистина имат нужда от падкрепа.

Има много дефиниции, че Африка е континентът, който най-много има нужда от подкрепа.

И наистина много от проектите наистина са насочени към африканските страни". 

 

Четете още световни новини, а  също и икономически анализи от Bloomberg ТВ.

Чуйте цялото интервю във видеото.