Абас готов за преговори, но с новия кабинет в Израел

04.03.2015 | 22:38
Абас готов за преговори, но с новия кабинет в Израел

Палестинският президент Махмуд Абас заяви готовност да преговаря с премиера на Израел, който ще бъде избран на 17 март. Абас направи изявлението в началото на заседание, посветено на бъдещето на палестинската власт, съобщава АФП.

Израел бави близо половин млрд евро, дължими на палестинската власт, ръководена от Махмуд Абас след решението на палестиците през януари да се обърнат към Международния наказателен съд с обвинения срещу израелското ръководство.

Без да са в състояние да платят заплатите на 180 000 служители, палестинските власти бяха осъдени да платят над 650 млн долара щети на жертвите от САЩ на антиизраелските атентати, съобщава АФП.

 

Палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел в „гангстерство“ на 4 март 2015 заради решението да забави превода на 100 млн долара месечни приходи, събрани от името на палестинците, пише Ройтерс.

В началото на двудневната среща на висши палестински ръководители, Абас описа данъчната мярка като провокация.

„Как си позволяват да ни вземат парите? Имаме работа с държава или с гангстери“, попита той на събранието на Централния съвет на Организацията за освобождение на Палестина.

Израел обяви през януари, че спира паричните преводи в отговор на палестинското решение да се обърне към съда.

Европейски и американски дипломати се тревожат, че толкова дълго забавяне би довело палестинската власт до колапс, застрашавайки стабилността на окупирания Западен бряг.

Израелската държавна електрическа компания не само че не предаде на палестинците събраните приходи, но и спря тока в Наблус и Джанин в последните 10 дни, за да настоява за изплащането на 492 млн долара, които според Тел Авив палестинското правителство дължи.

В началото на март израелските военни мобилизираха 13 000 войници на Западния бряг.