Изследване: Редовното пиене на кафе предпазва от проблеми със сърцето

Изследването е проведено сред над 25 хиляди служители, които редовно са били подлагани на медицински прегледи

03.03.2015 | 16:23 Редактор: Георги Стоянов
Изследване: Редовното пиене на кафе предпазва от проблеми със сърцето

Ако пиете по няколко чашки кафе на ден, това може да ви помогне да избегнете опасността от запушване на артериите – ключов фактор за редица сърдечни заболявания, разкрива изследване на корейски учени, цитирано от BBC.

Изследването е проведено сред над 25 хиляди служители на компании, които редовно са били подлагани на медицински прегледи.

Служителите пиещи умерено количество кафе – между 3 и 5 чаши кафе на ден – са имали чувствително по-малко проблеми със сърцето.

Изследването връща стария дебат за това дали пиенето на кафе е положително или отрицателно за сърцето.

Някои изследвания свързват консумацията на кафе с рискови фактори за сърдечната дейност, като например по-високи нива на холестерол и високо кръвно налягане, докато според други всъщност консумацията на кафе е благоприятна за сърдечната дейност.

Окончателни заключения по въпроса за момента няма и изследването, публикувано в списание Heart, просто добавя допълнителен щрих към дебата.

Според американската здравна администрация консумацията на 400 милиграма кофеин на ден е безопасна за възрастни хора, които нямат проблеми със здравето.