Плевнелиев: Реформата ще дойде от българите

Вярвам, че механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка има своята роля, заяви президентът

27.02.2015 | 16:47 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Реформата ще дойде от българите

Вярвам, че механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка има своята роля, той е важен заради нас, реформата ще дойде отвътре, от българите. Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев, предава БТА.

„Прекратяването на механизма спрямо България зависи изцяло от нас“, посочи той. - „Моята позиция е, че ЕК е коректен партньор, показва обективно проблемите. Имаме да си напишем домашното, да си довършим реформите. Реформата в правосъдието не търпи отлагане не заради ЕК, а заради българските граждани“, отбеляза държавният глава.

Повече от ясно е, че механизмът работи, заяви още президентът.

По неговите думи наблюдението дава възможност да установим проблемите и да намерим техните решения. Президентът отбеляза, че на днешната конференция в Центъра за европейски политически изследвания, в която той участва, от страна на представители на ЕК и на Холандия е прозвучала прогнозата подобен механизъм в бъдеще да засяга всяка държава в ЕС.

„Демокрацията е процес, който може да върви напред, но и в обратната посока. ЕК трябва да има възможността да посочи проблема в неговата начална фаза и същевременно да подкрепи усилията на националните власти в търсенето на решенията“, заяви президентът Плевнелиев.