Лавров: В САЩ изглежда забравят за последствията от стремежа към хегемония

Външният министър на Русия критикува новата американска стратегия за национална безопасност

27.02.2015 | 11:45 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: В САЩ изглежда забравят за последствията от стремежа към хегемония

В САЩ изглежда са забравили какви са последствия от стремежа към хегемония и в ущърб за интересите на другите страни.

Това е коментирал външният министър на Русия Сергей Лавров по време на среща със студенти и преподаватели от Дипломатическата академия на руското външно министерство, предава ТАСС.

„В приетата неотдавна от президента Барак Обама нова редакция на стратегията за национална безопасност на САЩ се заявява стремеж към глобална доминация и готовност към едностранно използване на военна сила за реализацията на американските интереси,“ коментира Лавров.

„В този документ над 100 пъти се споменава въпросът за изключителното право на САЩ за осъществяване на прословутото американско лидерство. Оказва се, сякаш те самите искат да се уверят, че това е неизбежно,“ коментира министърът.  
Новата стратегия за национална безопасност на САЩ беше разпространена от Белия дом на 6 февруари, припомня ТАСС.

Във встъплението на документа, подписан от президента на САЩ Барака Обама, сред „сериозните предизвикателства за националната сигурност“ за Северна Америка се отбелязва руската агресия, наред с „насилствения екстремизъм и променящата се терористична заплаха“, „предизвикателствата пред киберсигурността“, „ускоряващите се последствия от изменението на климата“, както и „разпространението на инфекциозни болести“, пише още ТАСС.