Бундестагът одобри удължаването на програмата за Гърция

Днешното решение беше взето с 542 гласа „за“ и 32-ма се обявиха „против“

27.02.2015 | 16:20 Редактор: Мартина Ганчева
Бундестагът одобри удължаването на програмата за Гърция

Германският Бундестаг одобри с внушително мнозинство 4-месечното удължаване на спасителната програма за Гърция. То беше договорено от Еврогрупата по-рано през седмицата. Берлин настоява за непопулярни съкращения на разходите и обвързване на помощта от международните кредитори за Атина със строги условия.

Днешното решение беше взето с 542 гласа „за“. 32-ма се обявиха „против“. 13 се въздържаха. Това е най-голямото мнозинство, с което се подкрепя който и да е досегашен спасителна финансов пакет за страна-членка на еврозоната. Гласуването в Бундестага се считаше за основно препятствие пред 4-месечното удължаване на програмата за Гърция.

Преди самото гласуване немският финансов министър Волфганг Шойбле призова депутатите да подкрепят постигнатото преди дни споразумение, но отново изрази известни съмнения дали може да се вярва на новите власти в Атина. 

"Не говорим за нови милиарди за Гърция, не говорим за промени в програмата. Става дума за печелене на време, за да я докараме до успешен край. Гърция трябва да бъде поставена на място – тя се нуждае от много повече време от всяка друга страна, която спасяваме, за да си върне доверието на финансовите пазари. Ние в Европа сме една общност в 21-и век. Ние, германците, трябва да направим всичко, за да запазим Европа единна. Разбира се солидарност не означава да се изнудваме един друг, а че всеки трябва да поеме своята отговорност", заяви от трибуната на Бундестага финансист номер едно на Германия.

Шойбле подчерта, че Гърция не може сама да решава кой е правилният път.

Списание "Шпигел" предложи да се прибегне до "подстрижка" на гръцкия дълг. Изданието коментира, че това ще е най-честното решение за преодоляване на гръцката криза. В статията се изтъква, че 227-те млрд. евро, влезли в Гърция през последните пет години, не са били подаръци, а са били заеми.