Мартин Шулц посъветвал Ципрас да спре с критиките към Меркел

01.02.2015 | 17:51 Редактор: Лъчезар Вълев
Мартин Шулц посъветвал Ципрас да спре с критиките към Меркел

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е призовал новия гръцки премиер Алексис Ципрас да не критикува германския канцлер Ангела Меркел и нейното правителство. В интервю за вестник „Welt am Sontag“ Шулц посочи, че антигерманската реторика е „недалновидна“, тъй като така или иначе Германия е една от страните, които ще трябва да окажат помощ на Гърция.

Пред германското издание председателят на Европарламента заяви, че дал този съвет на Ципрас по време на провелата се в четвъртък срещата между двамата в гръцката столица.

„Препоръчах му открито да смекчи изказа си, защото по този начин не може да постигне нищо“, посочи Шулц.

Освен съвет към новия премиер на южната ни съседка в интервюто си за „Welt am Sontag“ Шулц изразява безпокойство от стремежа на новото гръцко правителство за сътрудничество с Русия. 

Според Шулц, сближаването на Атина с Москва е „преди всичко, вътрешнополитическа мярка“, с която Алексис Ципрас иска да покаже на избирателите, че „новите хора са на власт“.

Френският финансов министър Мишел Сапен обяви, че е отворен за проговори, но изключва възможността за опрощаване на гръцкия дълг.

По думите му "можем да обсъждаме, да отсрочваме, да облекчаваме, но не и да зачеркваме“.