Митов: Настояваме за спазване на договореностите от Минск за Източна Украйна

Преговорите с Гърция за разширяване на санкциите срещу Русия предстоят, коментира външният министър

30.01.2015 | 20:46 Редактор: Мариета Иванова
Митов:  Настояваме за спазване на договореностите от Минск за Източна Украйна

Между българската и немската позиция за Източна Украйна почти няма разлика- ние поддържаме сходни позиции, а именно- че трябва да се спазват минските споразумения, коментира за предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев министърът на външните работи Даниел Митов.

„Ние постоянно настояваме за това. Целта е да спрат да умират хора, да спрат хората да се превръщат в бежанци в търсене на убежище”, коментира външният министър.

Припомняме, че министър Митов е в Берлин по покана на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Българският външен министър подчерта, че  докато не се постигнат изложените цели по отношение на Източна Украйна, „Европа трябва да реагира, да настоява, тъй като до момента Русия не е спазила условията, които са залегнали в договореностите от Минск”.

Министър Митов посочи още, че се търсят и опции какво трябва да се направи, ако конфликтът в Източна Украйна ескалира. – „Видяхме как два дни след преговорите в нормандския формат-с участието на Русия, Украйна, Германия и Франция, дойде атаката в Мариупол, където загинаха много хора”, коментира външният министър.

Той посочи още, че позицията на Гърция по отношение на санкциите срещу Русия предстои да бъде уточнявана. Министър Митов посочи, че предвид това, че приетият преди ден на срещата на външните министри документ за удължаване на рестриктивните мерки срещу Москва до септември, е подписан почти без промени, „говори много, че Гърция осъзнава каква е сложността на ситуацията”.